Co jest ważne w gastronomii?

Co jest ważne w gastronomii?

Kwi 11

Gastronomia to nie tylko gotowanie, jedzenie i restauracje. W gruncie rzeczy, bez dobrego sprzętu nie powstałoby żadne kulinarne dzieło sztuki, kucharze mieliby dużo więcej zbędnej pracy do wykonania, a to rzutowałoby na mniejszym ich zaangażowaniu we właściwe komponowanie potraw. Całość jest bardzo złożona, należy więc skupić się na fundamencie całego procesu, żeby w ogóle myśleć o dalszym rozwoju biznesu.

Wyposażenie gastronomii i kuchni restauracyjnej – co to właściwie jest? Są to wszelkiego rodzaju narzędzia służące do przygotowywania potraw i pomocy przy tym. Przykładowo, sprzęt gastronomiczny przeciętnej restauracji będzie składał się z: noży kuchennych, patelni, naczyń żaroodpornych, garnków, ale także kuchenek gazowych, piekarników, podgrzewaczy i wszystkich możliwych rodzajów gadżetów wspomagających efektywność i szybkość pracy kucharza czy pomocnika kuchennego. Dobry, zadbany i porządny sprzęt sprawi, że pracownicy będą bardziej zadowoleni z wykonywanego zajęcia, nie stracą dużo czasu na nieważnych czynnościach i będą mogli spokojnie zająć się zajęciem właściwym.

Na co warto zwrócić uwagę podczas kompletowania sprzętu gastronomicznego? Przede wszystkim jakość powinna zawsze iść przed ilością. Nie ma sensu zaopatrywać kuchni w dużą liczbę małych bzdetów i gadżetów, gdy np. brakuje porządnego pieca, dużego i wygodnego zlewu czy przydatnej zmywarki. Lepiej oszczędzić trochę większą sumę pieniędzy i kupić obiekt, który będzie najlepszej możliwej jakości, bo po prostu opłaci się to bardziej, a także sprawi, że przestrzeń nie będzie zagracona i nieprzyjemna.

Kuchnia powinna być przestrzenią zorganizowaną i przejrzystą. Dobrze, by każdy przedmiot miał swoje miejsce-usprawni to znacznie pracę w kuchni i zmniejszy napięcie między pracownikami, którzy nie będą się denerwować, że pożądanego przez nich aktualnie przedmiotu nie mogą nigdzie znaleźć. Dobra atmosfera w pracy bezpośrednio przekłada się na efektywność pracowników, a to przekłada się na wysokie zadowolenie klientów, więc i na renomę firmy. A dobra sława to przecież większy zysk.

Dobry sprzęt gastronomiczny to podstawa w przemyśle gastronomicznym. Trzeba brać pod uwagę wszystkie faktory sprzyjające rozwojowi przedsiębiorstwa i wyciągać wnioski. Prowadzenie firmy to ciągłe zastanawianie się nad usprawnieniami i ulepszeniami, jednak wszystko to opłaca się na dłuższą metę i przynosi ze sobą dużo satysfakcji.

Reklama: globalcatering.pl

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (z wszystkich 0 głosów)