Praca w gastronomii

Praca w gastronomii

Mar 06

kuchnie gastronomiczne

Osoba ucząca się gotowania i mająca plan pracowania w zawodzie powinna uczyć się w odpowiednich warunkach. Od samego początku powinna przyzwyczajać się do narzędzi takich jak kuchenki gastronomiczne. Dzięki temu nie przeżyje szoku zaczynając swoją pierwszą pracę w restauracji. Kuchnie gastronomiczne nie są takie jak zwykłe, domowe. Jest wiele różnic, do których trzeba się przyzwyczaić i przystosować. Kuchnia gastronomiczna rządzi się innymi zasadami., Nawet pozornie proste i oczywiste czynności muszą być odpowiednio wykonywane. Przykładowo krojenie produktów. W kuchni domowej zwykle używamy do tego jednej deski i jednego noża. Nie zwracamy uwagi na to jakie produkty kroimy na desce. Zawsze używamy tej samej. W kuchni gastronomicznej do każdego typu produktów mamy inne deski do krojenia. Mięso nie może być krojone na desce do warzyw lub serów. Te zasady obowiązują bezwzględnie każdego kucharza i należy się do nich dostosować. Odstępstwa są niedopuszczalne, więc już na samym początku pracy trzeba przyswoić pewne zasady. Całe funkcjonowanie w kuchni też jest inne. Poruszanie się dla wielu może być trudniejsze. Dookoła są różne urządzenia i meble, na które trzeba uważać. Na początku może być to bardzo trudne. Jednak z czasem kucharz nabiera wprawy i nie sprawia mu to problemu. Jego praca jest dzięki temu szybsza i bardziej wydajna. Zaskoczeniem mogą być również ilości przygotowywanych potraw. Są one o wiele większe niż w przypadku gotowania tylko dla jednej rodziny. Jest to trudniejsze zadanie i należy pamiętać, że cały proces może inaczej przebiegać i wymagać większej ilości czasu. Kolejną ważną rzeczą jest dbałość o higienę i sterylność. Wszystkie naczynia muszą być wyparzone i idealnie doczyszczone oraz wypolerowane. Nie mogą być na nich żadne zacieki, ani ślady po niedomytych potrawach. Każda osoba pomagająca przy żywności powinna robić to w rękawiczkach. Mamy wtedy pewność, ze wszystkie zasady higieny są przestrzegane i zapewniamy w ten sposób najwyższą jakość produktów. Tempo pracy jest też bardzo istotne. Goście nie lubią czekać długo na zamówione przez siebie potrawy. Sprawne poruszanie się po kuchni i szybkie wykonywanie czynności są podstawą sukcesu. Jednak trzeba mieć do tego trochę wprawy i doświadczenia. Z czasem szybkie przygotowywanie posiłków nie będzie żadnym problemem. Uczenie się tak podstawowych kwestii ułatwi w przyszłości pracę młodemu kucharzowi.

Reklama: Gastro Profit

VN:F [1.9.22_1171]
Ocena: 0.0/10 (0 głosów)
VN:F [1.9.22_1171]
Oceny: 0 (z wszystkich 0 głosów)